”On helppoa auttaa lasta”

”On helppoa auttaa lasta”

Tiina Kataja on työssäkäyvä aikuistuvien lasten äiti. Hän on perhekummina perheessä, jossa on äiti ja 8, 5 ja 1 vuoden ikäiset lapset.

– Minulle sopii tuki ”ihmiseltä ihmiselle”. Vapaaehtoistyö on vastapainoa työlleni tehokkuutta korostavassa liike-elämässä, jossa lähestymiskulma ei ole ihmisten ja perheiden. Olen auttanut Ensikodin äitejä ja nyt on luontevaa olla perhekummina.

Tiina elämässä tuli tilaa, kun tytärkin muutti kotoa pois.

– Olen itse ollut yli kymmenen vuotta yksinhuoltajana ennen uutta liittoani. Kodinhoitajan apu oli tärkeä lasten ollessa pieniä. Minun on helppo ymmärtää samanlaista elämäntilannetta, voin antaa kokemuksestani.

Lasten auttaminen on Tiinalle erityisen tärkeää.

– Pieniä on helppo auttaa! Aikuiset tekevät valintojaan, mutta lapset eivät voi vaikuttaa elämäntilanteeseensa. Heillä on koko elämä edessään ja heidän hyväkseen voi tehdä paljon juuri silloin, kun he ovat pieniä.

Tiina on ollut tyytyväinen perhekummi.

– Koulutus oli mielenkiintoista. Ryhmämme oli hyvä, tunnelma mukava. Oli ilo tulla kurssille.

Perheessään Tiina käy joka toinen viikko.

– On ihanaa kun lapset tulevat iloisina vastaan! Olemme leiponeet, koristelimme kuusen. Valmistelimme synttäreitä. Olemme käyneet luistelemassa. Luen lapsille ja autan läksyissä. Alusta asti on ollut mukavaa.

– Käsipari lisää on todella tarpeen. Kun äiti leipoo, yksi lapsista tekee läksyjä, toinen askartelee ja pienin on mukana kaikessa, autan missä ehdin.

Tiina ja perheenäiti ovat yhteydessä myös sähköpostitse.

– Vaihdamme aikuisten ajatuksia, kun pienet korvat eivät ole kuulemassa.


Artikkeli on julkaistu Puoli Kaupunkia lehdessä 14.4.2011 sivut 8 – 9